Αν το κόστος της θέρμανσης του σπιτιού σας είναι για σας αδικαιολόγητα υψηλό, τότε πιθανότατα αυτό οφείλεται στην κακή μόνωση του. Ένα σπίτι που δεν είναι μονωμένο σωστά στην ουσία χάνει ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί αποτελεσματικά η ψύξη και η θέρμανση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δαπανάται παραπάνω ενέργεια – άρα και καύσιμο – απ’ ότι χρειάζεται, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνονται οι ανάγκες για ενέργεια άρα και το κόστος της. Επιπλέον, εννοείται ότι στην ουσία έχουμε σπατάλη ενέργειας η οποία και βλάπτει το περιβάλλον.
Τα καινούργια σπίτια πρέπει πλέον αναγκαστικά να μονώνονται για να εξοικονομείται ενέργεια και να περιορίζεται η μόλυνση του περιβάλλοντος που σχετίζεται με την παραγωγή της ενέργειας για τη θέρμανση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα παλιά σπίτια ή έχουν ξεπερασμένη μόνωση η οποία και σήμερα θεωρείται στη καλύτερη περίπτωση πολύ ανεπαρκής ή δεν έχουν καθόλου μόνωση. Αυτό σημαίνει ότι είναι καταδικασμένα να πληρώνουν πάντα παραπάνω απ’ όσο πρέπει για το ρεύμα; Ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει.
Τι είναι η θερμοπρόσοψη
Η θερμοπρόσοψη είναι η πλέον ενδεδειγμένη – αν όχι και η μόνη – λύση για τα παλιότερα σπίτια και τα καλά νέα είναι ότι είναι εύκολη στην εφαρμογή κι εξαιρετικά αποτελεσματική. Με απλά λόγια, στην ουσία αποτελείται από ειδικές πλάκες μονωτικών υλικών οι οποίες και επικολλούνται πάνω στην επιφάνεια των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου, δημιουργώντας έτσι ένα ειδικό κέλυφος γύρω από το σπίτι, γνωστό και ως θερμοκέλυφος. Αυτό είναι που παγιδεύει τη ζέστη αλλά και τη δροσιά μέσα στο σπίτι και βελτιώνει την αποδοτικότητα των μέσων ψύξης και θέρμανσης του.
Όπως είπαμε και πριν, η όλη διαδικασία τοποθέτησης της θερμοπρόσοψης είναι αρκετά απλή, ωστόσο απαιτεί λίγο χρόνο και σίγουρα θα χρειαστεί σκαλωσιές για να γίνει. Το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας δεν είναι άλλο από την επιλογή των υλικών θερμοπρόσοψης, ας δούμε τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά.
Υλικά θερμοπρόσοψης: Σύσταση
Όπως είπαμε και πριν, τα υλικά της θερμοπρόσοψης στην ουσία είναι ειδικές πλάκες. Αποτελούνται από δύο εξωτερικές στρώσεις μέσα στις οποίες τοποθετείται σαν σάντουιτς το μονωτικό υλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις το εν λόγω υλικό δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους μας αφρολέξ, ωστόσο υπάρχουν και πλάκες με άλλα πιο «προχωρημένα» υλικά, οι οποίες όμως είναι μάλλον μία υπερβολική λύση για τα περισσότερα σπίτια, εκτός από αυτά που βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν συχνά ακραίες θερμοκρασίες, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Εννοείται ότι οι πλάκες με τα ειδικά υλικά είναι και πιο ακριβές.
Υλικά θερμοπρόσοψης: Μέγεθος
Το μέγεθος των πλακών ποικίλει, οπότε και το συνεργείο που θα κάνει την τοποθέτηση θα επιλέξει το κατάλληλο ανά περίσταση. Οι διαστάσεις της πλάκας είναι γενικά κάτι που δεν πρέπει να σας ανησυχεί αφού μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν. Οι πλάκες είναι μεν ανθεκτικές αλλά δεν είναι και άθραυστες. Σε κάθε περίπτωση το ύψος, το πλάτος και γενικά το σχήμα δεν είναι παράγοντας που πρέπει να σας ανησυχεί ή που επηρεάζει τη τιμή, αφού αυτή υπολογίζεται με βάσει τα τετραγωνικά της επιφάνειας που θα καλυφθεί. Αυτό που πρέπει να σας αφορά όμως και στο οποίο πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, είναι το πάχος.
Υλικά θερμοπρόσοψης: Πάχος
Το πάχος της πλάκας είναι αυτό που σε μεγάλο βαθμό – σε συνδυασμό με το υλικό – καθορίζει και την αποτελεσματικότητα της ίδιας της πλάκας, με άλλα λόγια, όσο πιο παχιά η πλάκα, τόσο πιο μεγάλες και οι μονωτικές τις ικανότητες, άρα και το κόστος της. Το πάχος των 10 mm είναι το ιδανικό για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αφού εγγυάται καλές θερμοκρασίες, χωρίς υπερβολικό κόστος. Για άλλη μια φορά, οι πιο παχιές πλάκες είναι καλό να τοποθετούνται μόνο σε περιοχές με ακραίο κλίμα, αλλιώς είναι απλά σπατάλη χρημάτων.