Η διακόσμηση ενός χώρου μπορεί να του αλλάξει τελείως την αίσθηση και την ατμόσφαιρα. Μπορεί να κάνει έναν μικρό χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος κι έναν κλειστό και σκοτεινό χώρο να γίνει πιο φωτεινός. Με άλλα λόγια, μπορεί να φέρει μία ουσιαστική αλλαγή σε ένα δωμάτιο χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια δραστική αλλαγή ή ανακαίνιση. Μέχρι στιγμής με τον όρο διακόσμηση εννοούσαμε τα έπιπλα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου όπως κουρτίνες και καθρέφτες. Τώρα όμως μπαίνουν στο παιχνίδι γερά και οι γυψοσανίδες.

Η γυψοσανίδα είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό δομικό υλικό το οποίο χάρη στην ευελιξία του μπορεί απλά να κάνει θαύματα. Μπορεί να αλλάξει τη διαρρύθμιση ενός χώρου και να διορθώσει και να κρύψει ατέλειες εύκολα και γρήγορα και χωρίς να γίνουν σημαντικές οικοδομικές εργασίες. Όταν μιλάμε για γυψοσανίδες λοιπόν, το μόνο όριο είναι η φαντασία μας αλλά και η δεξιοτεχνία του εκάστοτε τεχνίτη ή συνεργείου.

Όταν μιλάμε για γυψοσανίδες, η σκέψη των περισσότερων πάει σε τοίχους και χωρίσματα. Η αλήθεια είναι όμως ότι μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε εξίσου αποτελεσματικά και στο ταβάνι σας  για πολύ θεαματικά αποτελέσματα. Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές ιδέες για να αλλάξετε τον χώρο σας με ψευδοροφές γυψοσανίδας.

Κρυφός φωτισμός

Ο λεγόμενος κρυφός φωτισμός είναι και η πιο συνηθισμένη αλλά και «θεαματική» χρήση της γυψοσανίδας στην οροφή. Στην ουσία δημιουργείται ένα πλαίσιο κάτω από το κανονικό ταβάνι του χώρου στο οποίο τοποθετούνται ειδικά σποτάκια και άλλα φωτιστικά και φυσικά ανοίγονται και οι ανάλογες τρύπες στη γυψοσανίδα. Η ψευδοροφή που δημιουργείται κρύβει τα καλώδια και τον ηλεκτρολογικό μηχανισμό για τα φωτιστικά κι έχετε ένα ταβάνι μινιμαλιστικό, μοντέρνο και πολύ όμορφο. Προσοχή: φροντίστε να δημιουργήσετε και διόδους πρόσβασης για επισκευές στα ηλεκτρολογικά αλλά και για να αλλάξετε τις καμένες λάμπες!

Διαχωρισμός χώρων

Θέλετε νε «χωρίσετε» κάπως έναν χώρο μέσα σε έναν μεγαλύτερο και δεν θέλετε να δημιουργήσετε κάποιον ψεύτικο τοίχο ή χώρισμα; Μπορείτε να κάνετε τον χώρο που σας ενδιαφέρει να ξεχωρίζει με την δημιουργία μιας ψευδοροφής από γυψοσανίδες. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει η ομοιομορφία του ταβανιού και το βλέμμα πάει στο σημείο που διαφέρει, οπότε και ο χώρος πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως διαφέρει. Είναι μία καλή λύση για να «τονίσετε» μία τραπεζαρία ή ένα γραφείο που ενδεχομένως να έχετε μέσα στο σαλόνι σας.

Απόκρυψη συστήματος θέρμανσης και σωληνώσεων

Ένας από τους λόγους που πολλοί δεν θέλουν να τοποθετήσουν θέρμανση με αέριο στο σπίτι τους, είναι το γεγονός ότι δε θέλουν να χαλάσουν την ατμόσφαιρα του σαλονιού τους ή και άλλων χώρων με τους σωλήνες που αναγκαστικά θα πρέπει να περάσουν από εκεί. Μία ψευδοροφή από γυψοσανίδες είναι ο ιδανικός τρόπος για να κρύψετε τόσο αυτούς τους σωλήνες όσο και κάποιο σύστημα εξαερισμού ή και κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης. Αν έχετε σχετικά ψηλή ταβάνι, μπορείτε να το «κατεβάσετε» με μία ψευδοροφή χωρίς να θυσιάσετε τη φωτεινότητα του χώρου σας και χωρίς να τον «κλείσετε». Εννοείται ότι δεν θα έχετε και απώλεια σε θέρμανση ή ψύξη.

Δημιουργία πλαισίων

Οι ψευδοροφές με γυψοσανίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να δημιουργήσετε πλαίσια γύρω από φωτιστικά, κάδρα ή ακόμη και την τηλεόραση σας. Στην ουσία κατασκευάζεται μια ψευδοροφή μαζί με αντίστοιχη κατασκευή στον τοίχο και δημιουργούνται οι αντίστοιχες εσοχές – πλαίσια στα σημεία που θέλουμε να τονίσουμε. Έτσι μπορείτε να κάνετε το σαλόνι ή το δωμάτιο σας πραγματικά μοναδικό και φυσικά να τραβήξετε την προσοχή των επισκεπτών σας και γενικά τα βλέμματα εκεί που θέλετε εσείς.

Εννοείται ότι όλες οι παραπάνω εργασίες αν και σχετικά απλές για να γίνουν σωστά, χρειάζονται έμπειρους μάστορες και εξειδικευμένα συνεργεία, σαν αυτά που θα βρείτε στη Gypsosanidas Athina. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην δοκιμάσετε να κάνετε κάτι μόνοι σας αλλά να οραματιστείτε τον χώρο σας και τις αλλαγές που σας ενδιαφέρουν και να μιλήσετε με κάποιον ειδικό!